Uit elkaar? Kosteloos eerste advies

Wij informeren u graag over de mogelijkheid van een kosteloos en vrijblijvend eerste advies. Zowel over beïndiging samenlevingscontract als over echtscheiding.

Vind een echtscheidingsnotaris
Nederland

Vul hieronder uw postcode in voor een notaris bij u in de buurt

Echtscheiding en wonen / huis


Uit elkaar gaan betekent dat één van u het huis uit zal gaan. En misschien moet u wel allebei verhuizen. Heeft u kinderen, dan speelt hun belang ook een grote rol bij de besluiten die u gaat nemen. De Echtscheidingsnotaris kan u helpen met het nemen van beslissingen over uw woonsituatie. Hij kan u vertellen welke regelingen mogelijk zijn en wat voor iedere afspraak de beste vorm is. Als notaris heeft hij grote deskundigheid op het gebied van huis, financieringsvormen en hypotheek, en weet alles van vervroegde aflossing, ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid enzovoort. Hij kan als notaris ook alle formaliteiten verzorgen als het huis moet worden overgedragen of de hypotheek wijzigt.

Huurhuis

Heeft u een huurhuis, dan zult u in onderling overleg moeten afspreken wie de huur voortzet. Als u samen gehuurd heeft, dan zal de verhuurder dat meestal niet kunnen weigeren. In andere situaties gelden wettelijke regels, die per situatie verschillen.

Eigen huis

Heeft u (samen) een eigen woning, dan moet u afspreken wie in de woning blijft en welke verrekening daar tegenover staat. U kunt ook besluiten het huis te verkopen, als het niet haalbaar is of niet gewenst wordt dat een van beiden er blijft wonen. Iedere situatie is net weer anders. Het huis kan b.v. eigendom van een van beiden zijn. Wat ook de situatie is, de notaris kan u helpen om goede afspraken te maken en die op de voordeligste manier uit te voeren.

Alternatieven

Soms lukt het niet goed om in de dure tijd van de scheiding de financiering van het huis rond te krijgen. Toch bent u het er wellicht over eens dat een van beiden in het huis blijft wonen. In dat geval kunnen er nog wel andere constructies zijn om dat doel mogelijk te maken. Maar die zijn altijd afhankelijk van uw bijzondere situatie. De Echtscheidingsnotaris heeft ervaring met alternatieve mogelijkheden.