Uit elkaar? Kosteloos eerste advies

Wij informeren u graag over de mogelijkheid van een kosteloos en vrijblijvend eerste advies. Zowel over beïndiging samenlevingscontract als over echtscheiding.

Vind een echtscheidingsnotaris
Nederland

Vul hieronder uw postcode in voor een notaris bij u in de buurt

Uit elkaar en kinderalimentatie


Ouders die uit elkaar gaan, moeten samen de kosten voor de verzorging en opvoeding van hun minderjarige kinderen dragen. Dit is verplicht totdat de kinderen 21 jaar worden, of u nu een geregistreerd partnerschap wilt ontbinden of uw samenwoning wilt beëindigen.

Praktische toepassing van kinderalimentatie

De verzorgende ouder ontvangt in de meeste gevallen kinderalimentatie van de niet-verzorgende partner. Maar elke situatie is natuurlijk anders. Bij co-ouderschap, waarbij de kinderen ongeveer evenveel tijd bij beide ouders doorbrengen, zal de kinderalimentatie op een ander bedrag uitkomen dan wanneer de kinderen bij de ene ouder wonen en met de andere ouder een omgangsregeling hebben. U kunt samen met de echtscheidingsnotaris afspraken maken over de hoogte van de kinderalimentatie. Deze afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan.

Berekening van kinderalimentatie

Er zijn tabellen gemaakt waarin de kosten van de kinderen zijn af te lezen bij een bepaald inkomen van de ouders. Deze kosten zijn gebaseerd op het netto gezinsinkomen, het aantal kinderen en hun leeftijd. Welke partner hoeveel kinderalimentatie moet betalen hangt ook af van de draagkracht van beide ouders. Die wordt met elkaar vergeleken in combinatie met de kosten van de kinderen. Daarnaast wordt gekeken naar toeslagen als kinderbijslag of studiefinanciering. Al met al gaat het om complexe berekeningen. De echtscheidingsnotaris is deskundig in het maken hiervan.