Uit elkaar? Kosteloos eerste advies

Wij informeren u graag over de mogelijkheid van een kosteloos en vrijblijvend eerste advies. Zowel over beïndiging samenlevingscontract als over echtscheiding.

Vind een echtscheidingsnotaris
Nederland

Vul hieronder uw postcode in voor een notaris bij u in de buurt

Verdelen van de woning bij uit elkaar gaan


Als u en uw partner uit elkaar gaan moet er een oplossing gezocht worden voor het huis. Meestal gaat één partner ergens anders wonen, misschien verhuist u allebei.

Eigen woning

Als u samen een huis heeft gekocht moet u samen beslissen of het huis moet worden  verkocht of dat één van u er blijft wonen. Besluit u dat één van u beiden in het huis blijft wonen en dus de helft van de waarde van het eigendom van de ander overneemt, dan moet u samen de waarde laten bepalen. Dat kunt u onderling doen, of u vraagt een makelaar een reële taxatie te geven.

Hypotheek

Meestal zal degene die het huis overneemt ook de hypotheekschuld overnemen (zie de pagina over Verdelen). Om de ander uit te kopen moet hij dan de helft betalen van de waarde van het huis min de waarde van de schuld; de z.g. overwaarde. Als de overwaarde van het huis meer is dan hij kan betalen, kan de overnemer misschien een hypotheek nemen om de uitkoop te financieren. De rente van die extra hypotheeklening is fiscaal aftrekbaar.

Huis verkopen

Als het huis van u beiden is en u verkoopt het aan een buitenstaander krijgt ieder de helft van de opbrengst, na aftrek van de hypotheek. Het kan zijn dat er in het samenlevingscontract of in de voorwaarden van het geregistreerd partnerschap een andere regeling is opgenomen. Dat komt vaak voor als het huis bij aankoop niet door ieder van u voor de helft is betaald, of de hypotheek niet op beider naam staat.