Uit elkaar? Kosteloos eerste advies

Wij informeren u graag over de mogelijkheid van een kosteloos en vrijblijvend eerste advies. Zowel over beïndiging samenlevingscontract als over echtscheiding.

Vind een echtscheidingsnotaris
Nederland

Vul hieronder uw postcode in voor een notaris bij u in de buurt

Wat doet een echtscheidingsnotaris voor u?

 

De echtscheidingsnotaris wijst u op de kwesties die geregeld moeten worden, legt uit wat de mogelijkheden zijn en helpt u beiden de beste keuzes te maken. Het doel is dat u komt tot een scheidingsconvenant waarin de door u gemaakte afspraken zijn vastgelegd en waarin u zich beiden kunt vinden.

U kunt bij de echtscheidingsnotaris terecht voor het regelen van onder meer de volgende zaken:

 • Het opstellen van een ouderschapsplan

Het is belangrijk dat u als ouders afspreekt hoe u uw kinderen op wilt voeden, ook (of: juist) als de kinderen in twee verschillende huizen wonen. Kinderen willen graag weten waar zij aan toe zijn, wat hun grenzen zijn en welke regels er gelden. Voor u is het ook een geruststelling als u weet welke regels er gelden bij de andere ouder en hoe de kinderen daar verzorgd en opgevoed worden. In het ouderschapsplan spreekt u dit samen af.


 • Het berekenen van kinderalimentatie

  U bepaalt in overleg, eventueel aan de hand van de daarvoor bestaande tabellen, het bedrag dat maandelijks nodig is voor de kosten van verzorging en opvoeding van de kinderen. Verder spreekt u af welk bedrag ieder van de ouders daaraan meebetaalt. Uiteraard komen ook de fiscale aspecten hierbij aan de orde, zoals alleenstaande-ouderkorting en de kinderkorting.
 • Het berekenen van partneralimentatie

  U bepaalt aan de hand van de criteria behoeftigheid, behoefte en draag kracht zelf of partneralimentatie zal worden betaald, alsmede de hoogte en de duur daarvan. De echtscheidingsnotaris helpt u hier desgewenst bij door standaardberekeningen voor u te maken. Hij beschikt daarvoor over de rekenmethode die de rechter ook toepast.

 • Advies bij het maken van afspraken over uw huis

  Als u uit elkaar gaat, moeten er veel financiële afspraken worden gemaakt. Bijvoorbeeld over de (echtelijke) woning, de hypotheekrente, de zogenaamde bijleenregeling en andere complexe zaken met betrekking tot de huidige en/of toekomstige woonsituatie. De echtscheidingsnotaris denkt met u mee en is op dit terrein bij uitstek deskundig.

 • Advies bij het maken van afspraken over de pensioenrechten

  De Wet Verevening Pensioenrechten, conversie, afstand, ouderdoms- en nabestaandenpensioen: voor u aspecten van een scheiding waar u waarschijnlijk nog niet vaak bij stil hebt hoeven staan. De echtscheidings notaris kan u adviseren in de door u te maken keuzen.

 • Advies over andere notariële thema’s

  Omdat de echtscheidingsnotaris ook notaris is, kunt u bij hem natuurlijk ook terecht voor advies op het gebied van huwelijksvermogensrecht, erfrecht, ondernemingsrecht en de bijbehorende fiscale aspecten.